Vi har tagit fram lite information om början av Västervalls historia, var god se länkar till dokument:
1: Ordförandelista
2: Västervalls början
3: Västervall
4: Inbjudan Jubileum
5: "Utsocknes"
Man tror att själva rörelsen av trädgårdsföreningar uppstod redan under första världskriget. Från början fanns enbart provisorisk vattentillgång med en enda kran. På 50-talet kom elektriciteten till Västervall och man kunde slopa fotogenlampor och fotogenkök. Under denna tiden fanns 189 kolonilotter. Lekplats för barn med sandlådor och gungot byggdes också under 50-talet samt förbättring av kolonilotternas standard då man fick tillstånd att klä väggarna med eternitplattor. Detta medförde att Västervall ansågs som en mönsteranläggning och väckte allmän beundran då Sveriges koloniträdgårdsföreningar 1956 kongresserade i Halmstad! Arrendet till staden var då 50 kr/kolonilott.
När arbetsplikten infördes var den obligatorisk och var man inte med fick man böta 40 kr.
1970 var arrendet 80 kr/kolonilott. Halmstads elverk skulle då dra en högspänningsledning över Västervall och då fick man flytta 8 st stugor. Under 70-talet får även "utsocknes" köpa kolonilott vilket inte varit möjligt innan utan då var man tvungen att vara mantalskriven i Halmstad.
Utdrag från häftet: "För att förening av denna art skall bestå och utvecklas krävs starka, duktiga och framsynta personer i styrelsen och villiga ägare till fritidslotterna. Man kan påstå att dessa krav är uppfyllda inom Västervall. Utan de skickliga styrelser som under årens lopp skött förvaltning och idégivning samtidigt som grundarnas idéer hållits levande och medlemmar som varit verkligt intresserade hade inte Västervall varit vad det är i dag!"
Att Västervall heter Västervall beror på att på detta område låg en gård som hette Västervall i slutet av 1800-talet. 1907 flyttade torparen Peter Andreasson in här med sin familj. Man odlade främst grönsaker och potatis som sedan såldes på Stora torg i Halmstad varje onsdag och lördag. Spannmål fanns också på gården som gav foder till djuren, 2 hästar, 5 - 6 kor, svin och höns. I slutet av 1920-talet övertog sonen Bror arrendet av Västervall och han skrev sedan köpekontrakt med Halmstads stad vilka sedan gjorde kolonilotter av alltsammans, sammanlagt 90 104 kvm. Här blev då sedan ett koloniområde bebyggt med stugor där blommor och grönsaker prunkade i trädgårdarna och gav de boende en meningsfull och avkopplande tillvaro.